Merkel: Unë nuk e mbështeta një datë të caktuar për hyrjen e Ballkanit Perëndimor në BE

Kancelarja gjermane Angela Merkel deklaroi se pjesëmarrësit në samitin BE-Ballkani Perëndimor ranë dakord që vendet e Ballkanit Perëndimor i përkasin Evropës, por ajo nuk e mbështet dhënien e një date të caktuar për pranimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian, raporton Reuters.

“Unë nuk kam mbështetur dhënien e vendeve të Ballkanit Perëndimor një datë të caktuar për pranimin e tyre në Bashkimin Evropian,” tha Angela Merkel në samitin BE-Ballkan Perëndimor në Brdo pranë Kranj, raporton Reuters.

“Unë me të vërtetë nuk besoj në caktimin e një date, por besoj në përmbushjen e premtimeve tona. “Sapo të përmbushen kushtet, pranimi mund të realizohet,” u tha Merkel gazetarëve pas samitit.

Ajo gjithashtu shprehu shpresën se problemet rreth bllokimit të bisedimeve të pranimit të Maqedonisë veriore mund të tejkalohen.

Udhëheqësit e BE-së, me pëlqimin e udhëheqësve të Ballkanit Perëndimor, miratuan një deklaratë në Samitin e Liderëve BE-Ballkan Perëndimor, duke mbështetur pa mëdyshje perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor dhe duke riafirmuar angazhimin e tyre ndaj procesit të zgjerimit bazuar në “reformat e besueshme të partnerëve”, duke theksuar rëndësia e “forcimit të kapacitetit integrues dhe absorbues të anëtarëve të rinj” nga vetë BE -ja.

Macron: Vendet e Ballkanit në rrugën drejt BE -së

Presidenti francez Emanuel Macron deklaroi se vendet e Ballkanit janë në rrugën e tyre drejt Bashkimit Evropian dhe se atyre duhet t’u tregohet se janë në zemër të Evropës.

Pas Samitit BE-Ballkan Perëndimor në Brdo pranë Kranj, Macron tha se këto vende meritojnë investime, tregti dhe anëtarësim përfundimtar.

“Ne patëm një diskutim të mirë. “Dëshira jonë është, në një afat të shkurtër, t’u japim një perspektivë evropiane vendeve të Ballkanit, të cilat janë në zemër të Evropës,” u tha Macron gazetarëve.

“Ne duhet të përgjigjemi,” tha presidenti francez, duke shtuar se kjo do të ndihmonte stabilitetin evropian.

Ai gjithashtu përmendi se reformat në procesin e vendimmarrjes evropiane do të ishin të nevojshme për pranimin e gjashtë anëtarëve të tjerë.

Be the first to comment on "Merkel: Unë nuk e mbështeta një datë të caktuar për hyrjen e Ballkanit Perëndimor në BE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*