Puna e re e ish-presidentes kroate? kandidati më i mundshëm për Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s

Ish Presidentja Kolinda Grabar-Kitarovic, ish Kryeministrja Britanike Theresa May dhe ish Presidentja Lituaneze Dalia Grybauskaitė përmenden si kandidatë të mundshëm për sekretarët e përgjithshëm të NATO-s.

Që ka diçka prapa këtij informacioni u la të kuptohet nga Robin Shepherd, njeriu i dytë i Forumit Ndërkombëtar Halifax, një nga organizatat globale më të respektuara që merren me sigurinë botërore. Gjegjësisht, ai e njoftoi atë në fillim të panelit për demokracinë të mbajtur në Bratislavë: “Në Uashington thuhet se ju jeni kandidati më i mundshëm për Sekretarin e Përgjithshëm të ardhshëm të NATO-s.”

Kolinda Grabar-Kitarović nuk dëshironte të fliste për këtë temë, por NATO nuk është e huaj për të. Ajo shërbeu një mandat si Ndihmës Sekretari i Përgjithshëm.

” Ku do që të jeni, duhet të mendoni se nuk është përgjithmonë. Pavarësisht se sa zgjat, gjithmonë duhet të përdoret në mënyrën më të mirë të mundshme si trampolinë, por edhe si përvojë jetësore ”, tha ajo në dhjetor 2011, kur ishte në pozicionin e përmendur.

Robert Baric, një analist ushtarak dhe gjeostrategjik i cili ka punuar vetë për NATO-n, është skeptik se Kroacia mund të luajë një lojë kaq të rëndësishme diplomatike. Ai thotë se anëtarët më të mëdhenj do të luajnë një rol kryesor në përzgjedhjen e kandidatëve.

“Dikush që do të përmbushë pritjet e evropianëve pro-Atlantik dhe një pjesë të mirë të Evropës së vjetër, Shtetet e Bashkuara dhe francezët më skeptikë. Prandaj, asnjë ekstremist, “tha Bariç.

Kandidatët e shërbimit, pretendon Bariç, do të paraqiten në fund të vitit.

“Dikush që do të duhet të merret me detyrat serioze me të cilat përballet NATO sepse ata janë përsëri në një krizë të re ekzistenciale,” tha ai.

Ish presidenti kroat, përveç se është kandidat për zyrën më të lartë në NATO, përmendet gjithashtu si një Komisioner i Lartë i KB për të Drejtat e Grave, shkruan Dnevnik.hr

Be the first to comment on "Puna e re e ish-presidentes kroate? kandidati më i mundshëm për Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*